vrijdag 24 mei 2013

Nog wat ontwikkelingen in de bodemprocedure van Joris Demmink

De ontwikkelingen volgen zich redelijk snel op in de bodemprocedure van Joris Demmink tegen het Algemeen Dagblad. Ik zal een paar ontwikkelingen bespreken en eventueel mijn mening hierop geven. 

Wie betaalt de advocaat van Joris Demmink? 
Dit antwoord is heel simpel, maar heel onthutsend. Wij als Nederlandse burgers draaien op voor de kosten van de peperdure advocaat van Joris Demmink, omdat de Nederlandse Staat dit betaalt. Dit blijkt uit de reactie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie op het WOB-verzoek van Stichting De Roestige Spijker. De argumentatie bestaat onder meer uit een verwijzing naar art. 69 lid 1 Algemeen Rijksambtenarenreglement (antwoord op WOB-verzoek). De motivering is dat de vergoeding van de kosten van de peperdure advocaat gerechtvaardigd is omdat Demmink door zijn functie als Secretaris-Generaal van Justitie het voorwerp werd van publicaties. Dit is feitelijk onjuist omdat Joris Demmink op 20 april 1998 in Netwerk al op de korrel werd genomen. Zijn naam werd niet expliciet genoemd, maar uit diverse feiten en omstandigheden viel toch af te leiden dat het ging om Joris Demmink (blog 14 oktober 2012). Ik zie niet in waarom de Nederlandse staat (wij als Nederlandse burgers) voor de kosten van de advocaat moeten opdraaien voor mogelijke dingen die hij buiten zijn functie heeft gedaan. In het antwoord van het WOB-verzoek staan in de bijlage diverse facturen van het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek te vinden. Dat zijn facturen waar een paard de hik van krijgt. 

Mogelijke voeging van Stichting De Roestige Spijker in de bodemprocedure
Stichting De Roestige Spijker wil zich graag voegen aan de zijde van het Algemeen Dagblad in de bodemprocedure. De Stichting heeft hierop een verzoek ingediend (bron). Uit het verzoek blijkt dat de Stichting zich graag wil voegen aan de zijde van het Algemeen Dagblad omdat zij de twee betreffende artikelen willen gebruiken om aandacht te vestigen op een documentaire genaamd Dutch Injustice. Om aandacht te vragen voor deze documentaire, wil de Stichting de twee betreffende artikelen die voorwerp van geschil zijn herpubliceren (bron). Stichting De Roestige Spijker mag van de rechtbank voeging bepleiten in de zaak-Demmink (bron) in juli. Joris Demmink en zijn advocaat zijn daar uiteraard niet van gediend en hebben zich verweerd. Ze stellen onder meer dat het gaat om een complottheorie jegens Joris Demmink en dat de Stichting geen belang heeft bij de voeging (bron). Het feestje wordt steeds leuker omdat het Algemeen Dagblad ook tegen voeging van Stichting De Roestige Spijker is. Het Algemeen Dagblad stelt dat de Stichting en het Algemeen Dagblad verschillende dingen nastreven (bron).

Ik zal wel misschien overkomen als een complotdenker, maar Joris Demmink wil Stichting De Roestige Spijker natuurlijk er niet bij hebben omdat ze moeilijk te zijn bespelen. Dit in tegenstelling tot de meeste media. Over de jaren heen lijken de meeste mainstreammedia zich heel timide te hebben opgesteld. Dit is te verklaren door de uppercuts die Joris Demmink met zijn macht heeft uitgedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoerige verweer in de Runderkamp Papers van de NOS Journaal (bron). Joris Demmink diende op 14 januari 2004 een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegenover NOS Journaal. Uiteindelijk wordt zijn klacht op 29 juni 2004 gegrond verklaard met de volgende motivering:

Het door verweerders aangedragen materiaal levert aldus geen deugdelijke grondslag op voor de bewering dat klager 'achter gesloten deuren heeft toegegeven dat hij seks heeft gehad met jonge homo's/mannen en dat hij niet altijd vroeg hoe oud ze waren'. Ook anderszins is gesteld noch gebleken dat voor die zeer ernstige beschuldiging voldoende grondslag bestaat.'. Het Journaal heeft 'de grenzen overschreden van wat, gelet de op de journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is' (bron)

Verder schijnt Demmink Gay Krant en Panorama op de knieën te hebben gekregen door een herenakkoord middels een rectificatie in plaats van een dagvaarding zoals Donner had geëist (bron). Er werd veel later bekend dat de hoofdredacteuren van Gay Krant en Panorama op straffe van een dwangsom van €100.000 niet meer over de zaak-Demmink mochten praten (bron). Dit speelde zich allemaal af in oktober 2003. Het opmerkelijke dat hij in die tijd nooit de gang naar de rechter had gemaakt. Het schijnt dat hij bang was dat zijn verleden op tafel zou komen. Toch blijf ik het raar vinden dat alles en iedereen Joris Demmink kan beschuldigen van alles en nog wat. Als Secretaris-Generaal van Justitie moet je brandschoon zijn. Waarom hebben de diverse ministers Demmink niet op non-actief gezet om alles eens goed te kunnen onderzoeken? Ik hoop uiteraard dat alles een groot misverstand blijkt te zijn, maar het lijkt er steeds meer op dat er een doofpot rondom Joris Demmink schuil gaat die zijn weerga niet kent. Gezien de feiten en omstandigheden moet Joris Demmink vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. Wat moet er eigenlijk gebeuren om hem te kunnen vervolgen? 

Vertraging in de bodemprocedure
Volgens mij heb ik nog nooit gehoord dat een advocaat even twee maanden naar het buitenland gaat in een redelijke belangrijke fase van de bodemprocedure. De advocaat van Joris Demmink, Mr. Knijff verblijft tot 5 juli 2013 in het buitenland en kan zodoende niet namens Joris Demmink mondeling toelichten waarom Demmink tegen de voeging van de Stichting is (bron). In mijn ogen lijkt dit gewoon op een ordinaire vertragingstactiek. Een bodemprocedure is niet bepaald goedkoop te noemen en Joris Demmink krijgt wat tijd om zaken te regelen. Hier had ik wel rekening mee gehouden. In oktober 2012 na de publicatie van het Algemeen Dagblad liet Demmink namens zijn advocaat weten dat hij gerechtelijke stappen zou ondernemen, maar dit gebeurde pas na een paar maanden op mede aandringen van Stichting De Roestige Spijker. Ik heb het rare voorgevoel dat Demmink zal aansturen op een deal met het Algemeen Dagblad en daarbij geen pottenkijkers wil hebben in de vorm van Stichting De Roestige Spijker. 

1 opmerking:

 1. Beste Romano,

  Zou je met mij alstublieft contact kunnen opnemen omtrend jou post van Demmink en Suriname.

  Graag zou ik je toestemming willen hebben om een gedeelte van de post of in z'n geheel te herpubliceren, daar het precies verwoord wat ik in mijn gedachte heb.

  Ik ben bezig met een onderzoek naar dit en meer dingen.

  Groet,
  Winston

  chasing.demmink@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen