maandag 24 maart 2014

Het getuigenverhoor en het Rolodex-onderzoek

Door het getuigenverhoor in de bodemprocedure tussen het AD, De Roestige Spijker en Joris Demmink komen er steeds meer dingen boven water. Zoals ik al eerder had gezegd bleef het mogelijke slachtoffer van Joris Demmink onder ede bij zijn verklaring dat Joris Demmink hem seksueel had misbruikt. Dit gebeurde op de eerste dag van het getuigenverhoor. Op het tweede dag van het getuigenverhoor verklaarde voormalig zedenrechercheur Leendert de Koter, die betrokken was bij het zogeheten Rolodex-onderzoek dat de rijksrecherche vier namen aanreikte. Het zou gaan om drie officieren van justitie (Wabeke, Holthuis en Wooldrik) en Joris Demmink (bron). In dit verhoor werd bevestigd dat in het Rolodex-onderzoek de telefoontaps niks opleverde omdat het er sterk op leek dat de personen op de hoogte waren dat ze werden getapt. Er werd wel een huiszoeking verricht bij professor Ger van Roon van de Vrije Universiteit, maar op een of andere manier wist van Roon dat er een huiszoeking zou komen. De politie zag namelijk dat er spullen weg waren vanwege de stofvlekken. Ook de videobanden waren volgens de Koter weg. 

De voormalig hoofdinspecteur van de politie in Amsterdam, Jaap Hoek weersprak het verhaal van Leendert de Koter op het punt dat Joris Demmink en de drie officieren van justitie werden genoemd als verdachten in het Rolodex-onderzoek. Hij bevestigde wel dat het onderzoek stuk liep toen de verdachte telefoonnummers werden getapt en de verdachten niks meer zeiden over de telefoon. Jaap Hoek wist nog wel te melden dat er in Den Haag over het onderzoek werd gepraat, maar dat het onderzoek stuk liep toen de minister werd geïnformeerd. Dit werd genoteerd door AD-journalist Koen Voskuil op zijn twitteraccount.

Op de derde dag van de getuigenverhoor werd ambtenaar Anneke Storm van 's Gravesande onder ede gehoord. Ze ontkende dat zij ooit had gezegd dat zij jonge Thaise jongens moest regelen voor Joris Demmink. Het opvallende van dit verhoor was dat ze haar advocaat had meegenomen. Waarom heb je in hemelsnaam een advocaat die wordt betaald door de overheid nodig bij een getuigenverhoor (bron)? Op BOUblog staat een mooie weergave van het getuigenverhoor van Anneke Storm van 's Gravesande. 

Op de vierde dag van het getuigenverhoor werd gevangenisdirecteur Jacques van Huet onder ede gehoord. Hij bleef bij zijn verklaring dat Anneke Storm van 's Gravesande had gezegd dat zij jonge Thaise jongens voor Joris Demmink moest regelen. Hij vertelde zo uitgebreid dat het verhoor van Bert Molenkamp werd verplaatst naar 25 maart. Het tweetal had hun verklaringen bij de notaris laten vastleggen (bron). 

Op dag vijf van het getuigenverhoor herhaalde oud-rechercheur Klaas Langendoen (bekend van de IRT-affaire en een van de weinige mensen die sneuvelde in de IRT-affaire) dat hij twee Turkse jongens had gesproken in zijn onderzoek naar de aantijgingen dat Joris Demmink zich in de jaren negentig schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik van die twee Turkse jongens (bron). Dit onderzoek werd in opdracht van Adèle van der Plas, de raadsvrouw van Hüseyin Baybasin verricht. Joris Demmink zou door Turkije zijn gechanteerd met kennis van deze feiten. Het gevolg hiervan was dat in Nederland Hüseyin Baybasin uiteindelijk werd vervolgd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in 2002 voor uitlokking tot moord. Deze veroordeling is wat mij betreft op drijfzand gebaseerd. Het is namelijk heel goed mogelijk dat het bewijsmateriaal (de telefoontaps) in die tijd gemanipuleerd konden zijn, omdat de techniek daarvoor beschikbaar was. 

Voor een beter beeld van de sfeer en omstandigheden van dit verhoor verwijs ik naar het verslag in drie delen van de aanwezige Micha Kat van Klokkenluideronline.is: hier, hier en hier

De notities bij het Rolodex-onderzoek
Zoals ik al eerder min of meer had uitgelegd was het Rolodex-onderzoek een onderzoek naar het seksuele misbruik van minderjarige jongens waar opeens de namen van topambtenaren opdoken (bron). Deze topambtenaren zouden klant zijn van de Amsterdamse pooier 'Alex'/'Karel' Maasdam (bron).  De betekenis van het woord rolodex is een draaiende kaartenbak met persoonlijke gegevens. 

Ik maakte al via Twitter al rond november 2012 reeds kennis met de notities met betrekking tot het Rolodex-onderzoek die werden gedaan door ene Richard-Carl Samson. In deze periode begon ik me steeds meer bezig te houden met de affaire Joris Demmink. In het begin was ik erg sceptisch over het document gezien de verhalen die gingen over de opsteller van het document. Hij zou een oplichter zijn, verder had hij beweerd dat hij (undercover) voor de AIVD had gewerkt en nog veel meer (bron). Verder dacht ik dat het niet onmogelijk zou zijn om het een het ander te verzamelen via diverse kanalen. Door de gebeurtenissen in de periode daarna ben ik meer gaan twijfelen. De vraag rijst dus of hij echt werkelijk de boel heeft beet genomen of dat er toch een kern van waarheid schuilt in zijn verhaal die werd opgetekend in het boek Vrouwen te koop van Maria Genova (bron).

Ik zal proberen om hier en daar wat op- en aanmerkingen maken over de namen in het document. In het bestand lopen prostituees, klanten, BN'ers en andere namen kris-kras door elkaar. 

Hans Holthuis en Jan-Wolter Wabeke komen voor op deze lijst, maar Wooldrik heb ik niet zien staan op de lijst. Is hij die rechter of officier van justitie te Arhnem? De organisatie van Maasdam zou de beschikking hebben gehad over een heuse juridisch adviseur in de vorm van Antonius B. die in eerste instantie klant was, maar later uitgroeide tot juridisch adviseur. Raphael B. van de GGD hield volgens het document toezicht, leverde condooms etc en in ruil daarvoor een 'beloning' in natura incasseerde in de vorm van jonge jongens. Er was ook mogelijk een agent die Maasdam controleerde, maar mogelijk in feite voor hele andere zaken kwam dan het uitoefenen van toezicht. Ook een rechercheur van de zedenpolitie werd genoemd in het document als iemand die zijn smeergeld kwam incasseren en om een jongen in de slaapkamer te gebruiken. 

De naam van wijlen topcrimineel Klaas Bruinsma duikt ook op. Ik weet alleen dat zijn organisatie destijds uit een aantal divisies bestond zoals de drugsdivisie, maar ook de speelhallen- en gokkastendivisie (waarin het duo John Mierenmet en Sam Klepper destijds als spic en span naam maakte). Verder weet ik van Klaas Bruinsma dat hij een bezoeker was van de Yab Yum. Volgens dit document zou de connectie via Charles Geerts lopen. Het is mij niet geheel duidelijk wat de (mogelijke) connectie zou zijn. Dit vergt meer onderzoek van mijn kant. Boris Dittrich werd genoemd in deze lijst om onduidelijke redenen, maar hij zou mogelijk weten van dit netwerk. Joris Francken werd ook genoemd op deze lijst als de ambtenaar die werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en hij werd in dit document aangeduid dat hij in de media werd verward met ene Joris D. Drie keer raden wie die Joris D. is? Natuurlijk gaat het om Joris Demmink. 

Als Joris Demmink opduikt op deze lijst, dan hebben we nog een oude bekende die opduikt op deze lijst. Het gaat om Lothar Glandorf. Die Duitser die een bordeel had in Rotterdam, jongens smokkelde vanuit Oost-Europa en diegene die in gezelschap werd gezien met Manuel Schadwald. Hij zou veel contact hebben gehad met Maasdam. Ook Frank (Francis) Leenders kwam voor in het document, maar die werd uitgemaakt voor fantast en leugenaar. In de zaak van het Anne Frankplantsoen in Eindhoven waarin Fons Spooren met de billen bloot moest, zou hij gelogen hebben en een opzet gemaakt hebben. Ook de familie Mostert werd genoemd. De chauffeur van Demmink zou onder verdachte omstandigheden zijn gestorven en veel hebben geweten van Demmink. Hij zou onder meer mee zijn gegaan naar Praag en Turkije. Ook Robbie van der Plancken duikt op de lijst. Hij werd omschreven als de connectie tussen Maasdam, België en de Apollo (waar Manuel Schadwald om het leven zou zijn gebracht). Het gezelschap zou niet compleet zijn zonder Ger van Roon die volgens de lijst een van de grote mannen was, maar dan meer op de achtergrond.

Uiteindelijk duikt de naam van Manuel Schadwald op de lijst. De notitie die in de lijst werd gemaakt was dat hij op de boot Apollo zou zijn geweest en om het leven zou zijn gebracht. Het verhaal begint smeuïger te worden, omdat hij mogelijk door zijn eigen vader, Rainer Wolf in het kinderprostitutiecircuit zou zijn gebracht. 


Uit een van de reacties uit de blog over Manuel Schadwald kreeg ik een link toegespeeld over Rainer Wolf en zijn bezigheden voor de Stasi. Uit het Duitse artikel van het dagblad Die Welt blijkt dat de Stasi zich bezig hield met het chanteren van politici uit West-Europa door middel van het aanbieden van kinderen aan die politici. De kinderen voor deze chantage werden gehaald uit de DDR. Dit werd althans beweerd door Wanja Götz alias Grigori en voormalig KGB- en Stasiagent. Volgens het artikel bestaan er documenten over deze chantage, maar vanwege de explosieve aard van deze documenten werden deze documenten achtergehouden voor het publiek. Alleen begrijp ik een ding niet in de aantekeningen van het document. Er staat dat er via Ben en Bruinsma zou zijn geregeld dat Manuel Schadwald verdween, maar Klaas Bruinsma werd al in 1991 doodgeschoten. Rainer Wolf zou hierbij onder druk zijn gezet. De levensgevaarlijke crimineel Warwick Spinks staat ook op de lijst als grote spil in dit netwerk. Hij zou samen met Lothar de transporten uit Oost-Europa regelen. Volgens de dingen die ik tot nu toe heb gelezen speelde Warwick Spinks een prominente rol in die tijd in het Amsterdamse kinderprostitutiecircuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten