Joris Demmink en Suriname
Naast de beschuldigingen van het seksueel misbruiken van kinderen zijn er een paar geruchten die gaan over de tijd dat Joris Demmink werkte als ambtenaar voor het ministerie van Defensie. Volgens zijn CV heeft hij vanaf 1971 tot 1982 in diverse functies gewerkt bij het ministerie van Defensie. In 1980 vond de Sergeantencoup plaats onder aanvoering van Desi Bouterse & Roy Horb en nog veertien anderen soldaten. Er gaan de nodige geruchten dat Nederland betrokken was bij deze coup en in het programma Andere Tijden werd aandacht besteed aan de rol van Nederland in de Sergeantencoup en er werd vooral in het bijzonder ingegaan op de rol van de Nederlandse kolonel Hans Valk. Er waren aanwijzingen dat kolonel Valk Bouterse had geronseld voor deze coup, maar het rapport van Majoor Koen Koenders van het geheime onderzoek omtrent het opheffen van de Militaire Missie verdween in de la door toedoen van ene Joris Demmink omdat hij vond dat het rapport niet meer dan een samenvatting was van geruchten. Wat ik nogal vreemd vind is dat Nederland dit jaar de dossiers omtrent Suriname voor zestig jaar heeft laten bevriezen. Er komen direct een heleboel vragen bij mij bovendrijven. Wat heeft Nederland uitgespookt in Suriname? Als het rapport bij die bevroren stukken zit, dan rijst bij mij het vermoeden dat het rapport meer is dan alleen een samenvatting van geruchten.
De geruchten over Joris Demmink en Suriname
Het valt mij op dat de naam van Joris Demmink bij redelijk veel zaken valt. De naam Demmink is onder andere gevallen bij de zaak van de tot levenslang veroordeelde Baybasin, maar zijn naam is ook gevallen bij het HIK (Handel in Kinderen) onderzoek en het gesaboteerde Rolodex-onderzoek. De meest opvallende zaak in mijn ogen waar de naam van Demmink wordt genoemd is toch de betrokkenheid van Nederland bij Suriname voor en tijdens de machtsgreep van Bouterse.
Al in 2007 voordat het programma Andere Tijden inging op de betrokkenheid van Nederland bij de coup in Suriname schreef Stan de Jong op zijn blog over een ontvangen mail van een oud-ambtenaar van justitie die ging over de seksuele fratsen die Demmink uithaalde. Het viel die ambtenaar op dat in de omgeving van Demmink binnen de kortste keren jonge mannen verschenen die werkte voor hem als 'persoonlijke secretaris' of in een andere functie. Dit relaas werd bevestigd door een andere justitie-bron. Dit is natuurlijk niet strafbaar, aangezien deze mannen meerderjarig waren, maar dit levert uiteraard wel een flinke schijn van vriendjespolitiek en voortrekkerij op. Het verhaal van de oud-ambtenaar wordt interessanter door de link van Demmink met Suriname. Demmink moest vertrekken in 1982 bij het ministerie van Defensie omdat hij als 'wegbereider' aan de basis stond van de coup van Desi Bouterse. Verder zou volgens de oud-ambtenaar Demmink een seksuele relatie hebben gehad met een jonge Surinaamse militair uit de gelederen van Bouterse.
Verder schreef Kleintje Muurkrant in zijn serie Cold Turkey over dit aspect van de gebeurtenissen in Suriname. Een CRI-bron omschreef treffend de entree van Demmink op Justitie nadat hij moest vertrekken bij Defensie: "Joris werd door Defensie gedumpt, in een kleed gewikkeld, onder de tafel doorgerold, een tijdje uit het zicht gehouden en toen weer uit het kleed gepeuterd om brandschoon zijn carriere te kunnen vervolgen bij Justitie." Het schijnt dat Hans Valk vanaf 1978 veel brieven schreef naar Demmink met de aanhef "Beste Joris". Wat zou Desi Bouterse precies afweten van de mogelijke betrokkenheid van Joris Demmink bij de gebeurtenissen in Suriname en zijn mogelijke escapades? In 1981 organiseert de Surinaamse Militaire Raad het afscheidsdiner voor Valk. Bouterse spreekt daar de volgende woorden tot Valk: "Kolonel, nu ga ik iets onthullen wat alleen u en ik weten. Zonder u was deze staatsgreep nooit gepleegd" Bouterse lijkt hiermee aan te willen geven dat Nederland betrokken was bij de staatsgreep in Suriname. Wat is dan precies de rol van Demmink geweest?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten